Exista o mare teama pentru fiecare detinator de website, mai ales daca este implicata o afacere online pentru care este esentiala o pozitionare cat mai buna in Google. Este vorba de posibilitatea penalizarii de catre motorul de cautare. In momentul in care se observa regresul, confuzia cea mai mare este legata de factorul cauzator. A doua chestiune care se ridica este, cum si cat penalizeaza Google o anumita abatere de la bunele practici.

penalitate Google Ghidul de bune practici Google pune la dispozitie o serie de reguli clare, referitoare la design-ul si continut-ul website-ului, la partea tehnica (cod sursa, hosting, viteza de incarcare, etc). De asemenea, exista si o serie de criterii de calitate ce trebuie indeplinite. Luand in considerare aceste aspecte, cu rabdare si perseverenta, se poate ajunge la obtinerea si mentinerea unei pozitii constante in cautarile Google.

Dar, daca totusi, fara sa vrem, ajungem in situatia de a fi penalizati? Ce facem atunci? Cu siguranta, multi dintre noi ne-am pus aceasta intrebare in repetate randuri. Sa incercam sa lamurim problema.

In primul rand, sa vedem care ar putea fi cauzele care ar putea atrage penalitati din partea motorului de cautare. Un website poate fi penalizat, fie manual, in urma unor reclamatii cu privire la activitatea sau cuprinsul sau, fie automat, ca urmare a unor modificari in algoritmii Google. Situatia din urma a fost destul de des intalnita in ultima perioada, in conditiile in care Google a operat o serie de modificari importante in algorimii sai, cu scopul de a induce obtinerea unor rezultate cat mai relevante a cautarilor.

Pentru a obtine o ridicare a penalitatii, cea mai rapida metoda este trimiterea catre Google a unei cereri de reconsiderare. Atentie! Aceasta cerere trebuie sa fie foarte bine documentata, in sensul ca cel care o inainteaza trebuie sa stie clar ce “mutare gresita” a fost penalizata. Cererea de reconsiderare este recomandata, in special, in cazul penalitatilor manuale, si numai dupa ce problema a fost rezolvata. Penalitatile manuale pot surveni in urmatoarele cazuri: text ascuns in link-uri, continut spam, cloaking, continut duplicat, redirectionari JavaScript, keyword stuffing. De asemenea, este recomandabil sa nu se mai repete astfel de evenimente in viitor, deoarece, ca si in viata reala, recidiva atrage penalitati si mai grave si mai greu de reparat.

In cazul penalizarii automate in urma unor schimbari de algoritm, este evident ca vor fi afectate mai multe website-uri din aria noastra de interes. Ca urmare, schimbarile de ierahie in cautari pot varia mai mult sau mai putin, in functie de cat de ampla este modificarea. In acest caz nu prea este de folos trimiterea unei cereri de reconsiderare. Efortul trebuie indreptat spre descoperirea modificarii operate de motorul de cautare si alinierea webiste-ului la cerinte. Dupa o vreme, daca tóate conditiile sunt indeplinite, website-ul va reveni pe primele pozitii.

In ceea ce priveste dimensiunea penalitatilor aplicate de Google, paleta este foarte larga, mergand de la avertismente si penalitati minime pentru prímele abateri, care dureaza intre o luna si trei luni, cu aproximatie, pana la bannarea website-ului si excluderea definitiva din cautari, in cazul unor abateri severe si repetate. Acesta din urma situatie vizeaza, in special, pe cei ce utilizeaza pentru promovarea unui website practicile cunoscute sub denumirea de “Black Hat SEO”. Orice incercare de a pacali motorul de cautare se va solda cu penalizare.

Si munca initiala de optimizare, dar si cea de rederesare dupa o penalizare, sunt destul de migaloase, cer timp si atentie máxima, eforturi substantiale, astfel incat trebuie mereu avut in vedere Ghidul de bune practici Google, criteriile care sunt luate in considerare pentru ierarhizarea website-urilor pentru anumite cuvinte-cheie, astfel incat riscul de a atrage penalitati din parea Google sa fie cat mai redus.