In ultima vreme s-au produs schimbari radicale in algoritmii de cautare, odata cu introducerea Panda, Penguin si Hummingbird. Acum, mai mult ca oricand, este absolut necesara respectarea bunelor practici impuse de seo-toolsGoogle pentru a obtine si mentine un loc fruntas in SERPs. Din fericire, exista pe web numeroase instrumente gratuite care pota juta substantial la realizarea de analize, verificari si, in final, la incheierea cu succes a unui proiect SEO.

      Instrumente pentru Keyword Research:
1. WordStream este un ansamblu de instrumente pentru keyword research cu ajutorul caruia se pot cauta cuvinte-cheie, obtine sugestii de cuvinte-cheie si expresii, cauta cuvinte-cheie pentru campanii Pay Per Click, realiza analize la nivelul cuvintelor-cheie dintr-un website. Este un ansamblu de instrumente foarte útil pentru webmasteri in munca de management a cuvintelor-cheie, mai ales ca ofera facilitati mult peste alte instrumente, chiar dintre cele platite, destínate studiului acestui aspect. WordStream dispune de o baza de date de peste 1 miliard de cuvinte-cheie unice, care permite furnizarea de mii de expresii de cautare.
2. Keyword Eye Basic constituie, de asemenea, un ansamblu de instrumente gratuite in privinta keyword research, care ajuta la desfasurarea in bune conditii a campaniilor PPC si SEO. Prin folosirea acestor instrumente se poate simplifica procesul de keyword research, se poate monitoriza permanent competitia in ceea ce priveste cuvintele-cheie, precum si a modului in care alte website-uri se leaga de website-ul vizat. Specialistii care au dezvoltat aceste aplicatii precizeaza ca este vorba de instrumente care fac procesul de cautare al cuvintelor-cheie “creativ, rapid, simple si chiar distractiva.
3. YouTube Keyword Tool este un instrument absolut senzational pentru keyword research, pentru orice fel de continut, nu doar pentru cel video. Permite importul facil al cuvintelor-cheie in Google AdWords, pentru campanile PPC. Dar cel mai important, este faptul ca se pot genera termeni de cautare dintre cei mai deosebiti, care pot permite descoperirea unor website-uri ce un sunt inca pline pana la refuz de cereri de link-uri sau spammate de link-uri platite.

     Instrumente pentru continut
1. Anchor Text Over Optimization Tool. Textul-ancora este acel text care-I apare user-ului intr-un link pe alt site, cu directia spre site-ul nostru. Acest instrument va ajuta in depistarea textelor-ancora prea optimizate care, conform modificarilor introduse de Google in ultima perioada, pot atrage penalitati importante in ceea ce priveste pozitia in SERPs.
2. Convert Word Documents to Clean HTML. Este un instrument care converteste fisiere doc sau docx in cod HTML. Acest convertor indeparteaza multe dintre stilurile si mark-up-urile in plus, pastreaza link-urile html si alte formatari HTML de baza in procesul de conversie.
3. Copyscape ajuta in prevenirea plagiatorismului online. Cu ajutorul acestui utilitar pot fi depistate usor cazurile de furt de continut. Exista si o varianta Premium, contra cost, care are mult mai multe facilitati de depistare a plagiatului online decat varianta free.

     Instrumente tehnice
1. Robots.txt Generator. Este un utilitar care usureaza mult munca de generare a acestui fisier. In SEO este importante utilizarea acestui fisier pentru a oferi indicatii crawler-ilor despre cum sa parcurga paginile website-ului.
2. Robots.txt Checker este un instrument SEO care ajuta la validarea fisierului robots.txt din punct de vedere semantic.
3. Xenu’s Link Sleuth este un utilitar care permite despistarea link-urilor defecte aflate pe un website.
4. Title and Optimization Tool este un instrument care permite cercetarea textului din interiorul tag-urilor title and description pe site-urile principalilor competitor dintr-un anumit domeniu.
Image SEO tool este un utilitar care atentioneaza asupra problemelor aparute la nivel de nume, atribut ALT si dimensiuea a imaginilor dintr-un website.
6. Generator de XML Sitemap este asistentul perfect pentru crearea fisierului Sitemap, important pentru SEO.
7. XML Sitemap Inspector este un instrument care ajuta la depistarea si repararea erorilor din fisierul XML Sitemap. Citeste si articolul: Link-urile NOFOLLOW si link-urile FOLLOW

     Binenteles ca internetul este plin de astfel de utilitare, care pot ajuta foarte mult in munca de optimizare. Cele enumérate mai sus sunt cele pe care eu le-am folosit cu succes pana acum si pe care le consider suficient de usor de utilizat, dar si foarte utile pentru oricine doreste sa se implice in acest domeniu.