6. INCARCARE RAPIDA A CONTINUTULUI WEBSITE-ULUI
Probabil vi s-a intamplat sa accesati un anumit link si sa observati ca website-ul vizat nu se mai incarca sau se incarca foarte greu. Eu, personal, de cele mai multe ori renunt sa mai astept si cred ca multi dintre utilizatori procedeaza la fel.
De aceea este importanta viteza de incarcare a website-ului. Oricat de atragatoare ar fi informatia de pe website-ul nostru, nu vom reusi niciodata sa avem un numar satisfacator de vizitatori daca website-ul nu se incarca in timp cat mai scurt.
Din punct de vedere SEO, undeva pe la mijlocul anului 2013, Matt Cutts, programator Google, anunta ca acele site-uri care nu vor prezenta o viteza de incarcare satisfacatoare, vor fi penalízate (sursa:www.searchenginejournal.com). Intentia era anuntata inca din 2010. Totusi, sa nu ne speriem! In contextul multitudinii de factori luati in considerare de Google in ranking, viteza de incarcare a website-ului reprezinta mai putin de 1%. Google a introdus insa acest factor de ranking in algoritmii sai, deoarece, dupa cum spuneam si mai sus, o viteaza de incarcare optima face vizitatorul fericit.
Imbunatatirea timpului de incarcare a unei pagini web presupune o serie de eforturi sustinute, atat din partea designer-ului, a programatorului, cat si din partea celui sau celor care se ocupa de partea tehnica (servere, hosting, etc).
Iata cativa pasi care trebuie urmati pentru a ne asigura ca webiste-ul nostru are viteza de incarcare in concordanta cu cerintele existente.
Prima etapa ar fi masurarea vitezei de incarcare a website-ului, pentru a vedea cum stam. Poate site-ul se incarca suficient de repede si nu mai e nevoie sa ne agitam! Exista instrumente pentru a obtine informatiile pe care ni le dorim in acest sens, de genul Google Analytics Site Speed reports.
In cazul in care viteza de incarcare a website-ului nostru se dovedeste a fii nesatisfacatoare, se trece la pasul al doilea. Actiunile care se impun sunt urmartoarele:
1. Upgrade pentru server, mai ales daca website-ul este amplu, cu mii si mii de linii de cod-sursa. Hosting-ul pe un server mai puternic poate insemna o viteza de incarcare sporita.
2. Optimizarea codului-sursa si a imaginilor care se incarca pe site. Exista instrumente de validare a codului-sursa, atat a fisierelor HTML cat si a celor CSS, astfel incat sa putem fi siguri ca din acest punct de vedere nu exista un impact negativ. Imaginile trebuie bine prelucrate, optimízate pentru web, astfel incat sa nu ocupe mult spatiu pe server, iar viteza de incarcare sa fie rápida.
Recomand mare atentie la eleméntele dinamince incluse in pagina web, elemente Flash, Java Script. In functie de complexitatea lor, acestea pot avea imact asupra vitezei de incarcare a paginii.
De asemenea, pagina nu trebuie sa fie sufocata de tot felul de anunturi publicitare, mai ales dintre cele dinamice, actívate de tot felul de plugins-uri. Sunt únele browsere care nici nu suporta astfel de elemente dinamice, astfel ca putem avea surpriza ca acestea nici sa nu fie afisate, iar pagina noastra sa fie intr.-un continuu proces de incarcare, cu impact begativ asupra vitezei de actiune a site-ului.
Desi viteza site-ului este un factor cu importanta minima intre factorii de ranking ai lui Google, recomand sa se tina seama de el, mai ales prin prisma faptul ca multi dintre utilizatori vor fi, in final, agasati daca incarcarea paginii web se face greu, si vor renunta sa ne mai viziteze. Daca nu din perspectiva SEO, cel putin din acest punct de vedere, al satisfactiei utilizatorilor, consider ca acest aspect trebuie tratat cu toata seriozitatea.